Att ge sig ut i hetvattnet med risk för att skålla sig

Bloggen ligger stendöd i tre veckor. Och innan dess har jag inte bloggat om annat än drömhuset de senaste månaderna. Då kan man ju fråga sig hur klokt det är att återuppstå genom att delta i den kanske mest infekterade samhällsdebatten som finns just nu? Vaccin. Men alltså den här ggn kunde jag bara inte låta bli.Vattkoppsvaccin till alla föreslås. Och det är ju givet att debatten tar fart, har den nånsin slocknat emellan? Nej inte i Österbotten i alla fall.

Jag tar inte ställning till ja eller nej för vattkoppsvaccinet nu. Jag anser mig inte ha tillräckligt bra koll på  för och nackdelar med vaccin kontra inte vaccin, samhällskostnader etc. Jag läser båda sidornas propaganda. För ja, jag anser att båda sidorna sysslar med lika mycket vilseledande på olika sätt och jag tycker inte nåndera sidor för eller emot beter sig särskilt moget heller i debatten. Det här är en galet svår fråga. Som så mycket andra saker i samhället. Man måste ibland offra en sak för att få en annan, en kostnad mot en annan för ja, det kostar att leva. Och frågan som alla vi föräldrar då får ställa oss är ju, ta vaccin och leva med risken för eventuella vaccinskador eller inte vaccinera och eventuellt får barnet en följdsjukdom och bestående men den vägen istället. Riskbedömning när den är som jobbigast. Ångesten alltså.

Det som nu drog ut mig ur bloggdvalan denna gång var samma sak som Amanda bloggar om och som också Linda lyfte fram. Den där ena kommentaren.

“De som vaccinerar gör det ofta av bekvämlighetsskäl. De gör det enkelt för sig, gör som auktoriteten läkaren säger. De behöver inte dras med barnsjukdomar. När sen vissa föräldrar engagerar sig hårt och låter bli att vaccinera sina barn så får de vaccinerades föräldrar lite dåligt samvete. De ovaccinerades föräldrar framstår som mer engagerade, de är redo att ta lite besvär för barnens bästa. Den naturiga reaktionen är då att gå till angrepp mot dem som får dem att må lite dåligt. Man misstänkliggör och förtalar allt vaccinmotstånd för att överrösta den gnagande känslan av att man är mindre engagerad i sina barns bästa.”

Alltså. Vad ska man ens säga? Annat än att det nu var det dummaste jag hört på länge i den här debatten.

Jag ha fört ganska många diskussioner med både vaccinmotståndare och understödjare både irl och på nätet. Diskussionen är många ggr otroligt osaklig, anklagande och under bältet från båda håll. Det som jag har svårt med vad gäller motståndarsidan är att man intalat och målat upp en bild för sig själv om att om man motsätter sig vaccin är man automatiskt mer påläst, mer välinformerad, mindre blåögd och som här, mer engagerad i sina barns bästa än om man vaccinerar? Mindre LAT helt enkelt. Ofta får jag också höra vaccinmotståndare hävda att det endast är dom som attackeras? Att det endast finns en ensidig aggressivitet från vaccinförespråkare mot vaccinmotståndare, att det är dom som är målet för smutskastning i den här frågan. Men som jag ser och upplever det pågår nog denna aggressivitet och påhoppen åt båda håll i lika hög grad.

Själv finns jag nånstans mitt på skalan. Jag ifrågasätter båda sidornas information. Men dom flesta vaccinmotståndare jag stött på säger alltid åt mig att bara LÄS PÅ så kommer du hålla med oss, som om den enda orsaken man fortfarande väljer att vaccinera är att man inte läst på??! Som att man inte ifrågasätter? att man bara sväljer allt med hull och hår och går den lätta vägen? Vilken lätt väg undrar jag det menas då? För i dagsläget är det minsann ALLT annat än lätt att vara för vaccin i Österbotten. Snarare är det så att man får skämmas om man väljer att följa vaccinprogrammet för då stämplas man som blåögd, oinformerad, icke påläst och oengagerad som förälder.

I år valde vi första ggn på 8 år att ta influensavaccinet åt våra barn. Kanske den största av synderna i den här frågan då eftersom säsongsinfluensavaccinet anses vara det onödigaste av onödiga. Vi velade i månader. Jag samtalade både med läkare och andra föräldrar med riskgruppsbarn, läste på antivaccinsidor också för att ha all eventuell information, läste bipackssedeln på nätet, läste om vilka biverkningar som årets vaccin gett via mammaforum och bloggar. Till slut vågade jag ta beslut (ja det var mitt beslut i det här fallet eftersom jag var den enda som våndades med beslutet och hade svårt att avgöra vilken risk som var mindre, risken med vaccinet eller risken med influensan). Tidigare år har vi skippat vaccinet för att influensan inte varit så aggressiv det året, inte lika många sjukdomsfall, inte lika effektivt vaccin osv så risken med att ta vaccinet har känts för stor i proportion till nyttan. I år blev det att ta pickan eftersom det blev tydligt runt nyår att årets säsong var värre än på många år och vi har två barn som är riskgruppare pga infektionsastma som vi fått vara inlagda med på sjukhus bara av vanlig förkylning många ggr.
Men alltså den våndan jag kände. När alla äntligen hade fått sin spruta var det jag som fick läggas på rådgivningens golv med fötterna högt på en stol, SÅ spänd hade jag varit för att jag var så osäker på om jag tog rätt beslut eller inte att jag nästan svimmade då det var över. Den här osäkerheten har ju skapats av den hätska debatten och av att man numera ska känna sig som en hemsk förälder som ger giftsprutan åt sitt barn om man väljer att vaccinera dem.

Att nån vaccinmotståndare då sen anklagar mig för att vara oengagerad och inte vilja ta besvär för mina barns hälsa utan att jag väljer den lätta vägen? Jag undrar på vilken planet dom lever för inte lever dom då på samma som mig? Att ta vaccin är INTE den lätta vägen.

Jag läser samma information som dom som väljer att inte vaccinera sin barn. Skillnaden är bara att jag kommer till en annan slutsats baserat på samma information. Glöm inte det ni som anklagar alla som tar vaccin för att vara blåögda och oinformerade. Jag läser era länkar och debattartiklar, era webbsidor och källor. Men jag kommer inte till samma slutsats som er för att antagligen har vi inte samma utgångspunkt. Vi är ju olika. Sanningen är inte absolut. Jag avväger risker med båda valen precis som er, skillnaden är bara att hittills har jag när det gäller barnsjukdomarna ansett att risken för komplikationer med vaccinet är mindre än risker med komplikationer av sjukdomarna är. Det är inte att jag inte VET att vaccinet också har risker, men jag inser att även sjukdomen har risker och MIN bedömning är att den är större. Ni väljer inte mer RÄTT än mig baserat på samma information, ni väljer bara ANNORLUNDA. Då det gäller influensan har som sagt valet sett annorlunda ut dom åren influensan varit mildare, eftersom jag tycker man anpassar riskbedömningen efter säsong beroende på hur riskerna ser ut. Jag har inte en svartvit övertygelse åt nåt håll. Detsamma gäller nya vaccin som tillkommer, man måste bedöma vart och ett skillt, väga för och nackdelar. Men att påstå att alla som tar vaccin bara väljer att inte tänka alls? Inte engagera sig? Att inte vilja besvära sig med sina barns bästa??

Ja det var nog det dummaste jag hört faktiskt.

9 reaktioner till “Att ge sig ut i hetvattnet med risk för att skålla sig”

 1. Ja, det var minsann det fånigaste. Man tar inte den lätta vägen genom att vaccinera. Man tar den solidariska vägen. Skydda de svagaste i samhället genom att bygga upp ett allmänt vaccinationsskydd och rota ut sjukdomarna. Så att inte den gravida grannen ska behöva få fosterskadat barn. Så att prematuren ska få leva och inte behöva stryka med i en barnsjukdom. Jag vet att mina barn är friska och starka och skulle klara många barnsjukdomar galant, men finns andra som inte klarar dem.

  1. Handlar ju inte om solidaritet alls. Isåfall bör alla vuxna fylla på alla sina vacciner med jämna mellanrum också. Samt att t.ex. MPR vaccinet innehåller levande virus så alla som vaccinerar sig bör isf stanna hemma efter vaccinering av solidaritetsskäl. Var och en får vaccinera om de vill men man utgör ingen fara för någon annan för att man är ovaccinerad. Alla har rätt att få göra det de tror är rätt för sina barn.

   http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Behandlingar/Vaccinationer-av-barn/#section-1

 2. Håller med om att det är svårt att veta vem som har rätt. All info gör att jag i första hand blir vilsen, osäker. Efter en tids undersökande av ”fakta” landar jag i det att mycket är oklart, jag har aldrig tänkt på sånt…..
  I all denna mångfald av sakkunniga, kryper det också fram att det minsann finns ekonomiska intressen i vaccinprogrammen. Senast idag (6mars 2016) läser jag, att vattkoppsvaccinering skulle minska på antalet ” vård-av-sjuka-barn-dagar.
  Så vem vet mest?!
  Är sjukdomen så farlig, att vaccinet gör mindre skada….eller ..är det tvärtom?
  Slutligen måste jag själv bedöma och välja, förr kunde jag tryggt lita på medicinska myndigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s