Drömhuset före och efter Del 7 -Hall och trappa

Inlägget är TILL EN DEL ett samarbete med Korsholms Trätjänst.

Vi fortsätter rundvandringen, idag tänkte jag visa er hallen och den nya trappan. Hallen är en av de utrymmen som genomgått störst förändring i drömhuset.
Tyvärr har jag inte så många bilder på hur det såg ut innan det var mer eller mindre omöjligt att fotografera för det var så trångt och mörkt men på ritningen här nedan ser ni hur det var uppbyggt:

SAMSUNG CSC
Allt det som är inritat med brunt är väggar och dörrar vi tagit bort för att öppna upp. Hallen var trång och opraktisk och bestod bara av dörrar som öppnade sig åt alla håll i kors och tvärs så att man var tvungen att stänga den ena dörren innan man kunde öppna följande osv.

Utrymmet bakom spismuren mot hallen var en trång otympligt vinklad skrubb. Behovet av den försvann när vi byggde kvisten eller glasverandan som nu rymmer alla ytterkläder.

Nu är det MYCKET luftigare och öppnare:

SAMSUNG CSC
Frånsett att vi tagit ner flera väggar och tagit bort ett antal dörrar så har hallen också blivit rymligare på höjden. Taket var liksom i vardagsrummet ordentligt sänkt och på den här bilden skymtar man det gamla taket lite:

SAMSUNG CSC
Det här är dörren från hallen in mot köket. Numera ser den öppningen ut så här:

SAMSUNG CSC
Det ursprungliga 1800-tals taket togs fram och målades, nya massiva taklister i trä tillverkade Aveobygg efter modellen på de gamla taklisterna som fanns kvar i några rum i huset. Den gamla spegeln fanns i drömhuset på vinden. Kinaskåpet är ett loppisfynd och säljaren hade själv hämtat det från Kina. Stjärnlampan är från Granit.

På den här bilden av ett gammalt skrivbord vi sålde (det fanns flera och vi hade inte rum för allt) ser ni vyn från vardagsrummet mot hallen och hur många dörrhål det var med små utrymmen.

hallföre3Samma vy idag:

SAMSUNG CSC
Plastmattan har bytts ut mot nytt plankgolv i gammal kilsågad modell. De gamla pardörrarna som nu är badrumsdörrar har suttit på huset som ytterdörrar nån gång för länge sedan och är en av våra absoluta favoritdetaljer i drömhuset. De gamla pardörrarna med glas som vätter ut mot kvisten fick vi på köpet med det gamla härbret vi plockade ner i Lillkyro i somras. Halvruttna och oanvändbara var dom men med mycket kärlek och omvårdnad från en duktig snickare och några lager linoljefärg blev dom hur tjusiga som helst.

SAMSUNG CSC
Dörrhålet mot köket har vi öppnat upp tillbaka. Det var igenlagt då vi köpte huset men när vi beslöt att öppna en dörr där och tog ner skivorna visade det sig att det redan fanns en dörr där från innan undangömd.

Spismuren lät vi förbli fristående för luftigheten och även för att värmen ska cirkulera bättre, så här ser det ut från hallens sida (det gamla skåpet fanns i uthuset och jag är ännu på hälft med restaureringen därför är dörrarna inte fastmonterad än).

SAMSUNG CSC
Spismuren skall slammas ännu. Den gamla vedlåren som skymtar till vänster bakom muren hittade vi i en vindsskrubb och den har fått komma tillbaka i användning. Vi har inte ens behövt måla om den eftersom den råkade vara exakt samma grå som snickerierna i vårt hus.

Trappan låg också bakom en dörr eftersom övervåningen var kall då vi köpte drömhuset. Den gamla ursprungliga trappan fanns inte längre kvar utan det var en brant trappa som var mer en stege som låg dold bakom dörren och ledde upp till vinden:

SAMSUNG CSCOch under renoveringens gång hann trappan och badrummet se ut så här, dvs ett stort hål bara:

TrapphusethalvvägsEfter:

Ljusgrå trappa med svarta handledare för att få lite kontrast. Dessutom matchar det svarta våra brytare i gammal stil. Tapeten är Cole& sons klassiska Cowparsley.

SAMSUNG CSC
Det är Korsholms Trätjänst som byggt vår vackra trappa som vi är supernöjda med. Vi valde en täckt sadeltrappa (det betyder att man inte ser vagnsstyckena, dom där delarna av en trappa som löper längs väggen som man på moderna trappor ser mot väggen). Dels valde vi sadeltrappa för att det är mer rätt i ett gammalt hus, gamla trappor var alltid av sadelmodell med dolda vagnstycken. Dels för att väggarna i vårt hus, framförallt stockväggen rakt fram är allt annat än raka. Har man då ett synligt vagnstycke bildas olika breda springor mellan vagnstycket och  stocken beroende på hur stockarna sticker ut.

SAMSUNG CSC
Som ni ser har Korsholms Trätjänst gjort ett otroligt hantverk när dom sågat in trappstegen mot stockväggen som böljar som vågor på ett hav och inte alls är i linje när en del stockar försjutits av tyngden under årens lopp.

SAMSUNG CSC
Vi valde också fasade kanter på trappstegen för att få ett mer gammalt utseende på trappan och helmålade trappsteg i samma nyans som vårt golv är målat i.

SAMSUNG CSC
Trappräcket var också det ett pillrigt arbete att få in eftersom vare sig golv eller väggar är raka i vårt hus så varje stolpe fick kapas enskiljt för att få ett räcke som var någorlunda rakt i slutänden.

Från mörkt, trångt och opraktiskt till ljust, luftigt och vackert har hallen och trappan gått.

4 reaktioner till “Drömhuset före och efter Del 7 -Hall och trappa”

  1. Jag blir så glad varje gång du visar mera av drömhuset, och för varje rum blir jag bara mer imponerad av vad ni åstadkommit på ändå en ganska kort tid. Tänk att en trappa, som mest känns som ett nödvändigt ont, kan bli så vacker. Vi planerar en inbyggd trappa i lite äldre stil och jag har försökt hitta någon nytillverkad med rätt känsla, men det är svårt. Bra att veta att Korsholms trätjänst fixar bara man kan förklara hur det ska se ut 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s