Att ta mansgrisen i försvar

Det stormar i bloggosfären igen.Ingen har väl kunnat undgå det. Nicke Aldéns plumpa uttalande om kvinnors ytliga bloggande.

Och det VAR ju plumpt. Riktigt riktigt ogenomtänkt och fördomsfullt och det blev ju så himla fel. Det tycker ju minst jag som är en av dem som direkt faller in i kategorin ytligt bloggande om inredning. Raggen reste sig och jag hann direkt jag läste hans ord tänka. Oh. Shit. Nicke. Vad skrev du nu. För jag fattade ju direkt hur detta skulle mottas, och hur han antagligen inte hade en aning om hur pass hårt  the shit was about to hit the fan.

För saken är ju den att jag känner Nicke personligen. Nicke är den människa som får flest vakna timmar i veckan med min man. Han hänger mer vaken tid med Magnus än jag gör,  mer med deras pappa än Magnus och mina barn gör. Våra barn har gått i samma klubb och hans exfru och jag är goda vänner. Det betyder att jag med ganska stor säkerhet vågar säga att jag sett, hört eller i alla fall hört OM de flesta av Nickes dåliga sidor. Också dom man inte kan läsa på fb eller höra på radion. För dem har han ju såklart en massa av. Fel och brister. Precis som du och jag och Dalai Lama och alla andra man möter på gatan.

Men jag vågar också påstå att en av dem defacto inte är  att han är en mansgris även om man verkligen kunde tro det då man läser hans ogenomtänkta fb inlägg. Jag känner faktiskt få män som är MINDRE mansgrisiga än just Nicke. Få män som är så anti-macho, öppna och ärliga och som vågar hänga ut sig själv, sitt privatliv, och då framförallt det oputsade mindre fina. Få män som så ofta hyllar kvinnor öppet både offentligt och privat. Få män som så gärna bjuder på sin ‘kvinnliga’ mjukare sida offentligt och uppmuntrar andra att göra detsamma. Och ärligt, hur många män som tabbar sig med dylika uttalanden är lika snabba och raka med att genast be om ursäkt för sitt misstag. Utan krusiduller, utan att hymla med att man gjort bort sig. Ett rakt och ärligt, I fucked up, förlåt.

Så nu kan vi väl alla kollektivt sluta skräpphänga Nicke Aldén va? Han har fått sin dos hundliv nu tycker jag.

tredjehjulet2

Läs gärna Amandas och Hannas nyktra reflektioner kring drevet som går också.

10 reaktioner till “Att ta mansgrisen i försvar”

 1. Det som provocerar många är kanske att de blev träffade (sånt man väljer själv hur man reagerar och tar åt sigg av andras beteende) men jag ser det som något positivt att många kvinnor väljer att skriva om smink, kläder och inredning för att de är duktiga på det och vill dela med sig av sin kunskap. Sånt jag själv inte kan.
  Sen är det ledsamt när jag har förstått nu att många far till personangrepp till mannen. Han har bett om ursäkt och nu är det tröttsamt med ett och samma inlägg som attackerar än till ser hela bilden.
  Det är inget nytt att något som en kvinna gör eller att en kvinna i överlag blir förminskad, och det om något är viktigt att skriva om. // jag som hellre skriver om sånt folk inte vågar prata om

  1. Ja det är just det att man nu till överdrift går åt personen privat och inte skiljer på sak och person jag tycker vi behöver sluta med. Diskussionen om bloggars ytlighet är ju urgammal och blossar upp på nytt med jämna mellanrum.

 2. En mycket viktigare diskussion anser jag skulle vara varför så få känner att de kan skriva om något annat än yta. För i princip har han rätt, och hade han inte jobbat på Yle så hade ingen lyft ett ögonbryn. Anser själv att bloggvärlden är ytlig och photoshoppad, och har själv upplevt att det är för svårt att vara personlig i ankdammen. Därav är min egen blogg nästan bara bilder numera.
  så jo, nöff och plask.

  1. Dels tror jag inte man VILL skriva privat fast man skulle känna att man kan. De flesta av oss vill inte lufta livets innersta med kollegor, chefer, halvbekanta, avlägsna släktingar oh totalt obekanta som tittar in på bloggen. Och livet är ju inte bara djupt heller, det är ju lite som bloggar i allmänhet, en salig blandning, yta OCH djup.

 3. Jag, som är en av dem som i stundens hetta blev provocerad, men förstår ju ändå fullständigt hur han tänker. Och jag tror de flesta nog är medveten om att Nicke inte är någon mansgris. 🙂

  Jag ville främst få fram varför jag skriver en ytlig blogg och att det är okej med att skriva ytliga, såväl djupa bloggar.

  1. När drevet går är det tyvärr få som tänker klarsynt, så jag är inte säker att folk nödvändigtvis tänker som du tyvärr, skiljer på sak och person, och förstår att inte totalt demonisera en person för en plump kommentar som växte totalt ur proportion till den ursprungliga tanken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s