Det där med att ha infektionsastmabarn

Ibland har man mindre flyt. Just nu duggar det tätt med sjukdom hos oss känns det som, efter att vi varit friska till största delen denna höst och vinter. Men de senaste veckornas vinterkräksjukor och nu Lovas flunssa som landade oss på akuten tidigt imorse börjar göra mig lätt mör av brist på nattsömn. En södernresa kunde inte komma lägligare.

babyhaler

Falsk krupp, tung väsig andning och infektionsastma är inget nytt hos oss. Elias har lidit av det sedan han fick RS-viruset som 9 månader gammal, efter det har minsta lilla förkylning resulterat i månadslånga hostor, många många turer in på akuten och även in på barnavdelning då han haft dålig syrsättning, ‘kruppanfall’ etc. Vi har suttit många nätter ute på trappan i minusgrader invirade i täcken för att underlätta andningen, varit vana att alltid ha inhalatorn med oss i väskan varthän vi far, blivit proffs på att få ner illasmakande kortison i trilskande barn och känna igen när dom andas med hjälpmuskulaturen och det är dags att åka in.

eliasastma

eliasastma22011 bland annat såg det ut så här

Men vi hade ju tagit oss ur det där träsket. Infektionsastma växer oftast bort och de senaste två vintrarna har vi märkt en tydlig förbättring och i år har han inte behövt kontinuerlig astmamedicinering från oktober till april som varit fallet de tidigare åren. Vi pustade ut och tänkte att tiden med spira på akuten var förbi.

lovaastma

Nu tycks ju Lova också ha fått en del av den där genepoolen som ger våra barn såna här problem. Så kl sex imorse infann vi oss på den berömda (ökända?) nya samjouren på VCS. Helt ensamma trot eller ej. Inga sjutimmarsköer imorse.

tomkorridor

Som vanligt var ju personalen helt fantastisk. Måste nog säga att vi alltid alltid bemötts otroligt fint på Vasa centralsjukhus då vi varit där med barn oavsett om det gällt benbrott eller astma eller något annat. Kudos till dem för det.

lovaastma2


Så nu är vi där igen. Dammar av babyhalern och ser till att ha medicinerna i handbagaget imorgon. Men fast jag suckar inombords över att också Lollo råkat ut för det här onödiga eländet så är det ändå en stor stor fördel att ha varit genom det förut. Man har rutin i det och blir inte så skärrad som i början. Alla ‘ingrepp’ och mediciner är bekanta, man vet vad som väntar. Och Lova är också van, från att ha sett sin bror ta medicinerna i babyhalern dagligen och ha varit med till akuten då han fått ‘bubbla’ som vi kallar spiran. Det gör det ändå hundra ggr lättare för alla. Ingenting är nytt eller skrämmande och så vet man att det löser sig och växer bort. Och så kunde det ju vara nåt mycket mycket värre än ‘bara’ infektionsastma också som är så vanligt.

Men ändå. Får man ju tillåta sig att svära litegrann en sån här gång.

En reaktion till “Det där med att ha infektionsastmabarn”

  1. Vi har också en kille som hade RS som 6 veckor gammal och haft problem med hosta och andningen efter det. Konstigt nog verkar ändå många inom sjukvården inte riktigt snappa upp det här med RS-bakgrunden fast vi kommenterar detta när han är sjuk och kommer in. Vi har också haft ambulansen på besök då han inte fick luft och hade panik. För nån dag sedan var det också en lindrigare sort. Men alla värden visade sig vara bra. Svårt det där som förälder att veta när man behöver hjälp och när ska man bara hålla ut. Ventoline och babyhaler har vi också och sköter det rätt långt med det. Men lunginflammation har han haft redan 3 gånger i sitt nyss fyllda 5-åriga liv.
    Ha en skön Thailand-resa. Underbara bilder därifrån! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s