Att ha blivit uppläxad av Tove Jansson

Idag är dagen då den här bloggen återuppstår efter sin årliga sommarvila. Idag är det också 100 år sedan Tove Jansson föddes.

När jag såg Tove100 märket  i muminväggkalendern som hänger i vår hall så kom jag plötsligt ihåg att jag någonstans borde ha ett lustigt brev. Jag begav mig ut i garaget och sökte fram en stor pafflåda fylld till bredden med gamla brev och vykort. Varenda brev och kort jag fått från födseln tills jag flyttade hemifrån då jag var 18 år låg i den lådan, och bland dem fanns det här:

SAMSUNG CSC
Året var 1997 och jag var en hoppfull 17 årig gymnasieelev. Eftersom jag gick på IB linjen så skulle vi som del av vår studentexamen skriva en sk. Extended Essay. En akademisk uppsats, en litteraturanalys i modersmål. Vi uppmuntrades att välja inhemska finlandssvenska författare och eftersom Märta Tikkanen redan var tagen, och jag var förtjust i Muminböckerna iom att min mammas gamla Muminböcker från hennes ungdom alltid hade funnits i mitt barndomshem, så fick det bli Mumin och Tove Jansson som utsattes för min sjuttonåriga brådmogna analys.

SAMSUNG CSC
Min analys bestod av att jag försökte bevisa min teori om att muminpappan är skapad med Tove Janssons pappa Viktor Jansson som förebild. Jansson själv hade många gånger erkänt att muminmamman är skapad med hennes mamma som förebild liksom några andra av muminböckernas karaktärer som tagit avstamp i riktiga personer i Janssons liv. Jag jämförde bland annat fadersgestalten i ‘Bildhuggarens dotter’ med muminpappan i böckerna ‘Pappan och havet’ och ‘Muminpappans memoarer’ och hittade i mitt eget tycke mängder med likheter och bevis på att min teori stämde. Jag hade en vattentät analys.

Men Tove och jag var inte helt överens om vi säger så.

SAMSUNG CSC
Frånsett att hon med eftertryck totalsågade min teori  om muminpappan och Viktor Jansson,

‘Men jag har minst av allt skapat honom med min pappa som förebild! Beträffande m.pappans memoarer (Tidigare ‘bravader’) har boken garanterat ingenting med Viktor jansson att göra och i Pappan och havet nästan ingenting’,

så fick jag dessutom en liten åthutning.

SAMSUNG CSC

Ni säger i brevet att er essay borde lämnas in ‘ i morgon’ (i mitt försvar var det nog bara första utkastet riktigt SÅ sent ute var jag nog inte) och ber om svar fortast möjligt med fax  – men nån fax har jag inte (och inte skrivmaskin heller – eller nån datamaskin för den delen). ‘

SAMSUNG CSC

‘Hursomhelst, att besvara era frågor är inte nånting som går i en handvändning. Om jag, med någorlunda eftertanke, skulle försöka reda ut vilka likheter som finns mellan muminpappan och min far, och redogöra för medveten eller omedveten influens beträffande förebilden, samt komma underfund med var det slumpmässiga tar överhand – då skulle det nog bli en hel mini-essay.’

Mitt då så sköra 17-åriga ego fick sig en liten törn då teorin jag hade jobbat flera månader med och uppsatsen jag sände henne totalsågades men i dags läge är jag så underbart förtjust i det här brevet. Jag älskar hennes myndiga tillrättavisande ton till mig och jag tror bestämt att brevet måste få komma fram från sin fuktiga pafflåda i garaget och hamna i en ram från och med nu.

6 reaktioner till “Att ha blivit uppläxad av Tove Jansson”

  1. Nämen gud så underbart! Tänk att hon tog sig tid att svara. Man kan riktigt se henne med ett litet leende på läpparna då hon läste ditt modiga brev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s