Skjutdörren

William har husets minsta rum. Det är väldigt väldigt litet och trångt. Varje extra kvadratmeter man kan skapa därinne är viktig. Därför var det oerhört opraktiskt att ha en dörr som svängde in mot rummet och gjorde rummet än mer svårmöblerat. Dörren gick inte att svänga utåt heller eftersom Williams dörröppning vätter mot en smal trång korridor. Lösningen? Voilá:

skjutdörr2skjutdörr3skjutdörr1

Tills vidare hängde vi upp hans gamla dörr i skenan men tanken är att den eventuellt senare ska bytas ut mot en än mer rustik hembyggd sak i stil med dessa som jag googlade fram:

ladudörr1ladudörr2
Lite målfärg ska det till på balken som skenan är fastskruvad på och så skall handtag och lås skruvas bort och hålen täckas, men jag tycker dörren är urtjusig redan nu. Min pappa som hjälpte mig med projektet tyckte väl nog jag var lite knasig som ville ha en ladudörr på min laduvägg i mitt nybyggda hus, men han ställde upp och byggde bägge i alla fall.

Att hitta järnvarorna till skjutdörren visade sig dock vara allt annat än lätt. Jag har sett idén i många inredningsbloggar och tidningar, och man ser ju dessa skenor och hjul lite här och var på gamla stall och ladugårdar. Men när jag väl skulle ha tag i dem visade det sig att dom inte tillverkas längre.

Tack vare ett oerhört trevligt gäng hjälpsamma karlar på Agrimarket i Tervajoki fick jag dock nys om en man i Laihia som skulle ha tillverkat hjulen nån gång i tiden. Efter mycket om och men lyckades jag få tag i honom och fick köpa de två sista hjulen han hade kvar i sitt gamla lager! Vilken lycka. Skenan som skulle passa in i skåran på hjulet lyckades min pappa få tag i via en skrothandlare (!). Här kan man verkligen tala om rustikt och skrot-chict.

5 reaktioner till “Skjutdörren”

    1. Hej!
      Tyvärr inte för jag vet inte ens själv vem det är haha! Fick som sagt bara en nummer då för flera år sen till en äldre man som tillverkat dem förut själv, ringde nummern och fick hem dem körda till dörren och det var de sista dom hade kvar öht i sin lada.

  1. Så fint, så fint. Vill också ha till vårt nsäta hus skjutdörrar. Dörrarna tar sååå mycket onödig utrymme. (japanerna har ju bara skjutdörrar, dock pga feng shui 😉
    trevlig fortsättning på kvällen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s