Skakigheten och hatet

Som att det inte räckte att han är fyra år och har två titanpinnar inopererade i sitt lårben och ska sitta i rullstol i många veckor. Ikväll fick tappra Elias älsklingen en ruggigt skrämmande allergisk reaktion helt ur det blå. En pizza utan ost han alltid förr kunnat äta visade sig plötsligt minerad. Hur han orkar vara så glad och modig och lugn genom allt sånt här övergår mitt förstånd. Han är väl van.

Men jag vänjer mig aldrig. Varje gång vet man att han potentiellt kan sluta andas och att det kan bli livshotande även om vi tack och lov aldrig hamnat där än.

Ikväll var det nära. Det var första gången epipennan, sprutan att sticka i benet om det blir kritiskt, kom fram på bordet i beredskap. Och naturligtvis inföll detta precis när Magnus var ute på promenad med hunden utan telefon. Nej. Man vänjer sig aldrig och man vill aldrig vänja sig.

Hat är ett väldigt starkt ord. Men jag hatar verkligen denna mjölkproteinallergi från botten av mitt hjärta. Jag hatar att se honom kräkas slem och kippa efter andan och gråta för att halsen är så grötig och tjock. Jag hatar hjälplösheten, att inte kunna hjälpa honom mer än att snabbt ge mediciner, hålla en hink framför honom, gå ut på trappan i friska luften och vänta och hoppas att det går om utan sjukhusbesök. Och jag hatar denna skakighet som sätter sig som iskyla i benmärgen länge länge efteråt fast han sitter i soffan och myser framför barnprogrammen och är så trygg och nöjd nu igen. Livets skörhet gör sig påmind lite för ofta för tillfället.

10 reaktioner till “Skakigheten och hatet”

 1. Nej fy ush vad skrämmande. Förstår verkligen din oro 😦 Lilla hjärtat Elias va han har varit duktig/modig!

  Har själv konstant en klump i halsen av att vara rädd för vad Kevin kommer att få i sig i misstag :´( Nu tål Kevin oxå 1ml mjölkprotein … bättrat på ett år från en droppe. Veteprovon va nåra veckor sen å började bra men han mår nog ej bra av det, ingen stark reaktion dock så vi fortsätter varje dag att ge lite. Kvar är att prova i november: Mjölk, Soija, Potatis, ägg…. Får se hur det går.

  *Styrkekramar*

 2. Men kan det vara nåt annat i pizzan han reagerade på? Oj vad ni skall vara med om, hoppas allt börjar ljusna snart!

 3. Låter jobbigt att alltid behöva vara på helspänn pga barnets hälsa/ohälsa.

  Sojamjölk är ju bra, då blir det inga reaktioner.

  Kao

  1. Alltså han har ju aldrig druckit vanlig mjölk i hela sitt liv. han äter ju helt mjölkproteinfri kost, soja o havremjölk, sojagrädde, mjölkfritt margarin osv osv. denna pizza han åt är helt mjölk o ostfri o han har ätit den många ggr förut men nu måste den ha blivit ‘smittad’ av en annan pizzas ost eller nåt då han reagerade så kraftigt. Vi håller på att försiktigt provocera, med små små mängder mjölkprodukter som han tål, för att småningom kanske få allergin lindrigare, detta enligt barnläkarnas anvisningar. Men nu var det här inte ens en sån situation, utan en reaktion som kom utan att vi medvetet hade lagt med nåt mjölkprotein alls.

   1. Vad jag har förstått finns det alltid en risk att mat man inte lagar själv plötsligt innehåller både det ena och det andra. Nötter någon äter på flygplan kan vara döden för en annan, t.ex.

    En klasskompis till min dotter fick diabetes som 2-åring och när han var 4 drabbades han av glutenintolerans. Jobbigt både för honom och hans ensamstående mamma, som var i slutskedet på sin juristexamen när gluten drabbade killen.

    Fattar att det är jobbigt att hålla koll hela tiden, men du får trösta dej med att han blir såpass stor att han kan sköta allt själv så småningom.

    Lycka till
    Kao.

 4. Hoppas hoppas det går hos er som hos oss – plötsligt var mjölkproteinallergin som bortblåst! Ena dagen reagerade L på en liten liten sked Matlagningsgrädde inblandad i maten, nästa åt han en hel yoghurt (farfar tog fel burk i misstag) utan reaktion. Vi fattade inget, trodde han skulle få nåt sjukt anfall och kollade honom konstant, men inget. Och inget sedan dess, nu t.o.m. dricker han mjölk ”raakana” Mysteriskt.

  1. det gjorde också så, såg det ut ett tag, han fick utomlands ett margarin vi trodde var mjölkfritt i flera veckor o fick ingen reaktion. Sen dess har vi provocerat lite gradvis men det är så opålitligt, vissa dar kan han tåla bulla bakad på vanlig mjölk utan problem men nu fick han en super kraftig reaktion utan att vi ens medvetet planterat mjölk i maten, skrämmande 😦

 5. Ojdå, han har lite svårare fall av allergin. Hos vår mellanpojk håller den på att växa bort tycker jag. O inte har den ens varit så jobbig (mjölkallergin), han får främst utslag och huden/magen tar stryk ifall han får reaktioner. Vi har inte ens behövt utesluta mjölk helt sedan han var helt liten. Hoppas er lilla tappra pojkes allergier också växer bort snart! Men ja, mammahjärtat gillar inte ens de mindre reaktionerna (åtminstone i detta hushåll). Sonen igen sku gott kunna äta äppel och ärter alla dagar fast han hur sku svälla upp. 😉

  1. För oss började det med utslag också då han va bebis. Den här påverkan på andningen har kommit nu senare tyvärr. Och det verkar vara just ost han reagerar kraftigast på, grädde o mjölk i bakverk ger mest kli i munnen och lite sjuk mage men så här stark reaktion har han aldrig heller haft förr så det var väldigt obehagligt.

   1. Vår pojke blev ju sen plötsligt allergisk för soja också efter nåt år av att ha använt det istället för mjölkårodukter. Sen var det inte roligt mer. Men nu får han nog inte längre nåt av mjölk. Soja har vi inte idats prova nu på en tid igendå det inte behövts. Men vad synd att det nuförtiden påverkar andningen. Här är det främst vid förkylningarvi hamnar geventoline.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s