Resa med barn

Jag blev ombedd att blogga lite om hur det är att resa med barn i olika åldrar, och kanske lite mer specifikt att resa med barn till just Thailand. Vad man ska tänka på, ta med osv. So here goes. Ett mastodontinlägg.

Jag var själv bara fyra månader då mina föräldrar drog iväg med mig till Thailand första gången anno 1980, så när vi väntade vårt första barn var det alltså inte fullt så knäppt som det låter att vi bokade in en resa som skulle infalla drygt två månader efter jag var beräknad. Då William var nio veckor gammal lade vi honom i Babybjörnen och hoppade på flyget. Tips nummer ett, ta med babybjörn/bärsjal/bärsele. Förenklar livet på MÅNGA sätt om man har ett barn under ca två år med sig.

Att resa med en nio veckors bebis var den absolut enklaste och smidigaste resan med barn vi gjort. Det beror ju förstås på hurudan bebis man får, ett kolikbarn eller motsvarande hade väl varit mindre smidigt men William bara sov och åt och var glad.Flyga med en så liten bebis funkar toppen, man bokar en baby-basinette på förhand som dom får ligga i, super smidigt.

Ingen mat behövde vi heller fundera på, han helammades, ersättning kan man ta med om man inte ammar, finns att köpas har jag för mig men jag har ingen erfarenhet själv eftersom jag varit en mjölkkossa utan dess like och aldrig behövt köpa det därborta. Men thailändska kvinnor ammar inte om dom har råd att låta bli så det finns att köpas på plats.

Andra gången vi åkte iväg hade vi redan två barn. William som fyllde tre år under resan och väcktes med presenter i en bungalow på beachen på Koh Samed.

Och Elias som var nio månader då vi reste iväg. Sex veckor i värmen blev det. Inte helt problemfritt, vi var otroligt mycket sjuka under den resan och vi besökte sjukhuset väldigt ofta (glöm för allt i världen inte reseförsäkringen! Thailändska privatsjukhus håller väldigt hög standard så vården är bra men dyr om man inte är försäkrad). Men frånsett magsjukeincidenten som slutade med att jag åkte ambulans in och blev inlagd med dropp så var dom flesta smittor sådana att vi likväl kunde fått dem hemma samma årstid, det var öroninflammationer, lunginflammationer och annat mysigt.

Mat då? Åt Elias som var nio månader hade vi med en del matburkar som vi spred ut under resan, mest för enkelhetens skull. Finns inte så mycket matburkar att köpa i Thailand, eller det kan vara svårt att hitta i alla fall. Men för det mesta åt dom båda vanlig mat, det går alltid att beställa en Fried rice utan starka kryddor eller lite ris och en omelett till osv. Maten var inga problem under resan.

Ett par saker jag rekommenderar att man ska ta med är förutom bärsjal eller motsvarande:

En resevagn/paraplyvagn. Ska man vandra i djungeln kan man skippa den men annars är den väl värd besväret att släpa med. Skippa vanliga stora vagnen. Tar för mycket plats så man får inte med den i taxin, båtar etc.

En resesäng. Finns sällan spjälsängar om man inte bor på nåt stort hotell och har bokat säng på förhand. Går att köpa på plats men kostar typ lika mycket som hemma om man vill ha nåt som inte är livsfarligt, faktiskt.

Sack n’ seat eller motsvarande arrangemang som barnet kan sitta och äta i som på bilden. Det finns inte alltid (ganska sällan) barnstolar i restaurangerna i Thailand och där dom finns så har dom så gott som aldrig en båge så barnet hålls i stolen, Sack n’ seaten använde vi hela tiden.

Bilstol, om man inte kan leva med tanken på att ta lite risker under en tillfällig resa. Eftersom vi ofta stannar länge och bor hos mina föräldrar och har egen bil för det mesta gjorde vi så att vi första gången tog med ett begagnat babyskydd som vi lämnat där och använder när vi är där åt det minsta barnet. Vi har även lyckats låna en större stol åt William att sitta i under längre bilresor.

Men det är nog svårt, om inte omöjligt, att uppnå samma säkerhetsnivå som hemma. Bälten finns inte alltid och om det finns så räcker dom inte runt stolen enligt anvisningarna så man får kompromissa lite. Åker man taxi kan man inte ha med flera stora stolar och bära dem plus all annan packning när man ska åka båt ut till öar osv. Då får man välja på att stanna på hotellet och vara hundra procent safe eller att leva lite farligt. Vi har tänkt som så att man ju åker buss ibland hemma med sina barn också utan att spänna fast dem och lokaltrafiken i Vasa är nog inte så mycket säkrare än Bangkoks taxichaffisar om jag ska vara ärlig.

Flytvästar: Man ser ibland familjer i Thailand (av nordiskt ursprung naturligtvis, inga andra är såna trygghetsnarkomaner) som har HellyHansen flytvästar med sig hemifrån åt hela barnaskaran. Vi har aldrig haft rum för flytvästar i packningen utan har löst det provisoriskt med att på plats köpa uppblåsbara flytvästar för en billig slant. Tar ingen plats och så lämnar man dem dit när man åker hem. Inte lika safe som hemma men en vettig kompromiss i alla fall.

Annat ni undrade över:

Blöjor: Finns. Pampers finns i alla stora varuhus men kostar rätt mycket, strunta i dom. Thailändska Mamy Poko blöjorna är superbilliga och bättre än nån blöja jag hittat hemma, jag brukar fylla eventuella tomrum i kappsäcken på vägen hem med dem för att dom är så bra!

Pottor: Finns sällan, vi har aldrig behövt, vi har hjälpt barnen att hållas på en vanlig toa. Ofta finns ju i Thailand inte ens en toastol utan en thailandsk toalett, dvs som ett hål i golvet av porslin med plats för fötterna vid sidan om, faktiskt att föredra av hygienskäl bara man vänjer sig. Barn kan sitta på huk på en sådan hur bra som helst.

Flygresor: Vi har alltid sett till att boka nattflyg både dit och hem, det blir SÅÅÅ mycket lättare att sitta tio timmar plus på ett flyg med småbarn på det viset. Barnen har sovit största delen av tiden. Packa med pysselsaker och nån favoritleksak för flygresan. Flyget har aldrig varit nåt problem för oss hittills i alla fall.


Vad annat?

Ta med mindre i klädväg än ni tror, både i antal plagg men framförallt i värmegrad. Man KAN inte ha kläder på sig det är för varmt. Man får hålla sig i skuggan helt enkelt. Tunna svala lösa linneplagg funkar på sin höjd. UV kläder eventuellt, men det blir faktiskt för varmt även i dem, fast dom är våta.

Solhattar kan ni inte ha med för många av. Solkräm finns men vi brukar ha med i alla fall.

Myggnät till vagnen ska man ta med, andra myggnät finns att köpas billigt.

Myggmedel som man får använda på barn finns där, luktar skunk (jag varnar er, det luktar VIDRIGT) men det fungerar och är helt giftfritt, det är lukten myggen hatar. Gjort på lemongrass, finns att köpa på apotek och lite varstans.

Och till sist – ALLT är lättare än man tror. Inget är så svårt som man tror. Så man får tagga ner lite, slappna av och njuta! Barnen anpassar sig helt otroligt väl då man är ute och reser och sånt som aldrig skulle fungera hemma fungerar hur bra som helst. Som att sova dagssömn på de mest bisarra platser.

Trevlig resa! Och så får ni fråga om det är nåt mer ni vill veta!

 

12 reaktioner till “Resa med barn”

 1. Vilket bra inlägg men jag har en fråga, vad ska man ta för vagn till en 3 månader baby då den är för liten att sittanoch den vanliga vagnen kanske är för stor? Dum fråga säkert men jag undrar om vår vanliga vagn är för stor (bugaboo) att släpa med på flyget? Vad ahde ni för vagn till er 2 månaders? Tacksam för svar:)

  1. Finns paraplyvagnar med fullt liggläge, ofta lite dyrare men finns. Vi hade en maclaren. Den är nu till salu förresten, köp bort haha 😉

 2. Tack för ett jättebra inlägg! Ni verkar ha rest en hel del med barn, jag undrar om du kan ge tips om Grekland, löns det att ta med blöjor dit eller köpa där? h. Jenni

 3. Jag längtar tillbaka när jag ser bilderna! Har du förresten möjligtvis varit på Kap Verde? Funderar lite på att åka dit i januari! Kram!

 4. Detta inlägg kommer verkligen passligt! Jag, min man och vår 10 månaders dotter åker om en månad iväg på resa och det är alltid lika roligt att läsa om hur andra har ordnat saker under semestern. Jag är mest fundersam på flygresan(25 h sammanlagt) men vi har också försökt att ta nattflyg, så det kommer säkert att gå hur bra som helst. Tack för bra tips inför resan 🙂

 5. oj vilken tur att du skrev den sista meningen! för annars hade jag känt mig jobbig som frågar nu… alltså, det där var ju ett superbra inlägg för barnfamiljer som tänkt resa. men jag, singel och utan barn, som åker iväg med några vänner, skulle gärna höra mera om själva landet. vart åkte ni? hur tog ni er fram? vad skall man undvika? vad skall man göra? förstår förstås att man kanske inte göra samma saker med barn som med vänner. men så där mera allmänt tänkte jag 🙂 tacksam för svar!

  1. Det är en otroligt bred fråga/frågor du ställer, först och främst skulle jag behöva veta lite vart i Thailand ni är på väg? Sydthailand, phuketområdet, Bangkok osv? Jag har nog rest en del i Thailand som singel och barnlös också men det är ett stort land och valmöjligheterna är otaliga beroende på budget, önskemål osv. Så du måste nog vara lite mer specifik för att jag ska kunna ge råd 🙂

   1. vi är först en natt i bangkok, sen vidare till krabi och därifrån har vi tänkt utforska öarna och annat skoj runtomkring, inga specifika planer än. sista två nätterna spenderas igen i bangkok.
    vi vill se och uppleva mycket, men ändå inte spendera förmögenheter!

    1. Låter som ett bra upplägg. Krabi är ju helt klart vackraste delen av landet, mitt enda tips är att ta sig så långt ut i världen som möjligt, strunta i Phi Phi tex, helt sönderturistat nuförtiden, det var ljuvligt för sådär 15 år sen men nu är det så packat tyvärr. Ju längre ut och ju längre mot Kambodjanska gränsen, som tummregel, desto mer oförstörd. Vill man festa loss på klassiska full moon partaj kan man åka till Koh Pangan, man är ju inte ensam precis men det kan vara en kul upplevelse. Åk buss, billigt om ni reser runt, finns nattbussar med airkond men ta med varma kläder om ni tar en sån man fryser annars, dom vrider ner det iskallt 😀 Maila om du vill veta mer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s