Det här med pedanteri

Fick en fråga idag i ett tidigare inlägg om jag städar eller stylar vårt hem innan jag fotar. Så jag tänkte att jag kunde ägna ett inlägg åt pedanteri, för hos oss finns det minsann gott om det.

Innan jag fotar inredningsbilder, tex av ett helt rum så städar jag självklart. Eller jag städar inte för att fota, snarare passar jag på och fotar när det annars blir städat ordentligt. Men vardagsbilder stylar jag inte, vi är nog bara pedantiska. Framförallt när det gäller köket är vi pedantiska. Tomma bänkskivor och bordsytor för det mesta utom tiden runt måltiderna, det är helt enkelt så vi trivs bäst. tack och lov har vi massor med förvaring i vårt nya kök så det är möjligt att få undan allt på ett praktiskt sätt.

Men att det skulle vara en sak att eftersträva att bli pedantisk kan jag inte riktigt hålla med om. För det här med att vara pedant och ha tre småbarn hemma på heltid är en ekvation som inte går så bra ihop. Alls. Det var betydligt lättare att vara pedant innan vi hade barn.

Jag tex tål inte assymetri. Inte oplanerad assymetri i alla fall. Så jag går och flyttar blomkrukor och ljusstakar tre millimeter hit och två millimeter dit. I ett inlägg tidigare idag såg jag först i efterhand att en av tre små krukor i fönstret i bakgrunden stod snett. Sånt stör jag mig på. Men försök hålla allt på plats i ett hus fullt med barn. Det går väldigt mycket tid till att hålla efter sitt pedanteri.

För att illustrera hur pass skadade vi är så kan jag tex berätta att igårkväll när Magnus kom hem från sin ‘killkväll’ så börja han tömma diskmaskinen som just tvättat klart för att få in den sista smutsdisken som låg i hon. Klockan halv ett på natten.

Det skulle vara skönt ibland att kunna vara en person som kan slappna av fast det är ostädat, bara lämna disken, släcka lampan i köket och strunta i det. Men så funkar vi inte, så vi plockar undan innan vi kan sätta oss i soffan och slappa. Vi är freaks på den punkten. Neatfreaks i ordets rätta bemärkelse.

10 reaktioner till “Det här med pedanteri”

 1. Undrar om man får egenskapen genom generna eller om är det inlärt? Är era mammor likadana?
  Jag har själv märkt, att det lättat med åren, men märker nog, att jag lider om det är stökigt och smutsigt.
  Tack och lov att ni båda är pedanter. Har ni märkt om barnen ärvt egenskapen?

  1. Pojkarna är nog inte särskilt pedantiska alls tyvärr 😉 men kanske det kommer med tiden, man märker nog redan på William att han deltar gärna och ordnar när vi håller på, men hans eget rum är en annan femma. Mamma går nog och flyttar ljusstakar precis som mig haha 😀

 2. Amen säger jag! Städat ska det vara, själv blir jag helt tokig om inte diskbänken är tom på kvällen när det är läggdags. Men det blir onekligen intressant att se hur det fungerar sen en vacker dag med barn i familjen. 🙂

  1. Ja det var betydligt mindre jobb att hålla efter när man var barnlös, men det går, om man orkar sätta energi på det.

 3. Ha ha ha lite freaky är det allt, men jag känner igen mig på assymetrin. Sånt kan driva mig till vansinne. När jag vill ha upp något på väggen är det ett låååångt projekt av flyttande millimeter hit och millimeter dit innan man hittar rätt.

  1. Haha 😀 börja inte ens prata om tavlor…vi har bott här i fyra månader nu och har bara några få tavlor på väggarna än just för att jag är så noga med var vad ska hänga och i vilken kombination.

 4. Men vad skönt att ni är likadana båda två! Jag är också pedant och vill ha rena köksbänkar (inga tidningshögar, disk eller leksaker får ligga framme) men tyvärr är ju inte min man lika snabb på att rensa undan i röran. Jag tycker att det är mycket skönare att ha ett hem där det inte ligger en massa saker framme, hjärnan får liksom lite mera ro då 🙂 Sen har jag många ggr fått frågan hur vi kan ha det så städat och fint med lite negativ klang, som om det skulle vara lite ”ofint” att vilja ha snyggt och städat när man har småbarn i huset. Folk tror väl att man inte tillåter sina barn att leka och vara vilda, men så är ju definitivt inte fallet.

  1. Ja det är tur men ibland är han lite väl snabb på att rensa undan så viktiga papper försvinner 😉 Inte ens minneslappar och obetalda räkningar lämnas ifred.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s